България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Евродепутат: В ЕС трябва хармонизиране на критериите за рискови страни

Според Андрей Ковачев трябва да предотвратим ситуацията от март

31.08.2020 | 09:12 Редактор: Ивет Арабова

В Берлин, Лондон и Париж хиляди протестираха срещу мерките за ограничаване на разпространението на Ковид-19. Протестите се проведоха, въпреки че в Германия броят на новозаразените се увеличава, а в някои части на Великобритания строгите мерки отпаднаха. Как Европа гледа на събитията у нас?

"Тази седмица в Комисията по вътрешен пазар ще обсъждаме какво ще се случва на европейско ниво - не може всяка държава да решава сама кога да затваря граници, без да координира с другите. Трябва да има хармонизиране на критериите кои страни са рискови, да не са различни правилата и критериите в различните страни", каза за "България сутрин" евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

По думите му много от страните членки не желаят да се координират с ЕС, затова и не може да се прокара засега единен медицински протокол.

"Ако искаме да сме подготвени, трябва да имаме ефективни правила, но да не рискуваме наново нашата икономика и правата ни за свободно придвижване в ЕС. Трябва да предотвратим ситуацията, която беше през март-април, когато европейската икономика беше затворена. Експертите трябва да кажат кое е най-доброто решение - да не се затваря икономиката, но в същото време да се ограничи разпространението на коронавируса", отбеляза Ковачев.

Според него всяка страна има собствени критерии, което води до непредвидимост за икономиките и за гражданите.

"Лично призовах Урсула фон дер Лайен да направи обръщение, че ЕС съществува, има план и страните членки биха се съобразили с него. Защо да няма единен формуляр за пътуване в ЕС? Има различни условия за различните страни в момента, а това трябва да бъде хармонизирано", изтъкна евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП в ефира на Bulgaria ON AIR.

Андрей Ковачев добави, че ЕК играе много важна роля, не само с финансовите средства, но и като събира бази данни и ги предоставя на страните членки.

"ЕК предостави на няколко европейски фирми финансиране за разработка на ваксина срещу Ковид-19. Трябва да се разяснява с научни факти какви са рисковете и добрите страни на една такава ваксинация. Винаги сме били за върховенство на закона, право е на всеки да протестира", заключи Ковачев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
И аз съм против хармонизирането, както са повечето страни членки. Иначе това ще е още едно нещо, което излишно ще ни налагат. Сигнализирай за неуместен коментар