България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Експерти: Ако се случи второ затваряне на икономиките, ще е пагубно

Коментар на изпълнителния директор на АИКБ Добрин Иванов и финансовия журналист Петър Илиев

14.08.2020 | 08:55 Редактор: Ивет Арабова

На фона на прогнозите за тежка икономическа есен и зима - държавата анонсира нови икономически мерки за подкрепа на бизнеса, ден след като премиерът Борисов обяви след заседание на МС, че ще потекат и солидни финанси към сферата на образованието, здравеопазването и социалните грижи. Оправдана ли е тази проактивност и има ли държавата реален план за овладяване на кризата? 

"Най-вероятно трябва актуализация на бюджета, защото имаме промяна в няколко данъчни ставки. Това променя приходната част на бюджета. Очаква се промяната да се случи вероятно в третото или четвъртото тримесечие", каза за "България сутрин" изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов.

"България разполага до момента с 22 млрд. приходи по консолидираната фискална програма. Не виждам защо да се прави консолидация, има гласувана и възможност за държавен заем от 10 млрд. лева. Може да се окаже, че ако сега се направи промяна, тя няма да е актуална през третото тримесечие", коментира в ефира на Bulgaria ON AIR финансовият журналист Петър Илиев.

По думите му половината от мерките покрай коронавируса трябвало да бъдат предприети още миналата година. "Всички мерки, с изключение на "60/40", са недостъпни за огромната част от бизнеса заради огромната документация", отбеляза Илиев.

Иванов заяви, че се очаква 20% спад на българската икономика за второто тримесечие, което ще се компенсира донякъде с ръст през третото и четвъртото тримесечие, а туризмът ще реализира 10-20% от това, което е било през миналата година. "Индустрията се съвзема, но бавно, очаква се една трудна есен - ръст на безработицата. Зимата също ще е тежка, много е важно как ще се развие здравната ситуация", заключи изпълнителният директор на АИКБ.

Двамата се обединиха около тезата, че второ затваряне на икономиките би било пагубно. От своя страна Добрин Иванов подчерта, че малка част от анонсираните 5 млрд. не са били реализирани. "Мярката за малките предприятия не беше обмислена добре, а администрацията не беше подготвена. Не се въведе опростеното усвояване на средствата", смята изпълнителният директор на АИКБ.

Според финансовия журналист Петър Илиев не могат да се копират мерки от Германия в България, тъй като германската икономика е базирана на износ."Защо не се ползват активно средствата, заложени в бюджета, за капиталови разходи?", попита той.

"Договарянето с търговските банки се забави. Мерките, които бяха предложени вчера от министъра на икономиката, бяха обсъдени", добави Добрин Иванов.

Петър Илиев прогнозира, че половината от отложените кредити ще се превърнат в "лоши", тъй като липсва рефинансиране. "Българската икономика е базирана на вътрешното потребление, а то не е пострадало сериозно. Антикризисните мерки затова и са насочени към стимулиране на вътрешното потребление", посочи той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 месец
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
т.е. ако се случи повторно затваряне на кръчмите ... Сигнализирай за неуместен коментар