Шарл Мишел: За пръв път икономиките ни застават заедно срещу кризата

След дълги преговори европейските лидери одобриха бюджета на общността за следващите 7 години

21.07.2020 | 14:00 Редактор: Ралица Братанова

След тежки дни и нощи на преговори и изчисления, европейските лидери постигнаха съгласие за бюджета на общността за следващите 7 години. Те ще са в размер на 1,8 трилиона евро. 

"Тези преговори бяха за пари. Но, разбира се, тук става дума за много повече от пари. Става дума за работници и техните семейства, за работните места, за здравето и благосъстоянието им. Всъщност, за първи път, наистина за първи път в европейската история, имаме бюджет, свързан със "зелените" цели. И за първи път нашите икономики застават заедно срещу кризата", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

А в момент на криза България е успяла да договори повече пари, похвали се премиерът Бойко Борисов. За слаборазвитите региони в страната ни са договорени и допълнителни 200 милиона евро.

Ако България получава 29 милиарда евро, то съседката ни Гърция за следващите 7 години ще получи 70 милиарда евро, Румъния с 80, а много по-малките Хърватия и Словения - съответно с 22 и 10, 5 млрд. евро. Според финансистите по-важен от размера на средствата е начинът, по който ще се използват

В Брюксел лидерите договориха и отпускането на допълнителен фонд от 750 милиарда евро за икономическо възстановяване след пандемията.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
ами наште средства хем ще са малко, херм ще ги окрадат Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Кейт
преди 3 години
Ако погледнем България - тя има кредит рейтинг на ценните си книжа от BBB- което по скалата е еквивалентно на "junk bonds" или на български - ***. Германия съответно има ценни кнежа с рейтинг Аaa, а Франция AA2.С една дума - ако направиш инвестиционен инструмент който комбинира цените книжа на Франция, Германия, и България - достатъчно е България да не може да си изплаща лихвите по цените книжа за да въвлече целия инструмент на загуба. Сигнализирай за неуместен коментар