Мицотакис щастлив: 70 млрд. евро от ЕС за Гърция

Това е безпрецедентен размер за страната ни, раздва се гръцкият премиер

21.07.2020 | 11:03 Редактор: Тодор Петров
Мицотакис щастлив: 70 млрд. евро от ЕС за Гърция

ЕС одобри отпускането на 32 милиарда евро за Гърция от Фонда за икономическо възстановяване, като в допълнение към това Гърция ще получи около 40 милиарда евро от бюджета на ЕС, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на брифинг след края на срещата на върха в Брюксел.

"Успяхме да постигнем много важен резултат както за Европа, така и за Гърция. Реакцията на ЕС показва, че Европа улавя същността на събитията. Днес Европа показа, че може да бъде над обстоятелствата. Това е първият път, когато страната ни получава достъп до толкова амбициозни финансови инструменти. Връщаме се в Атина с общ пакет от над 70 милиарда евро. Това е безпрецедентен размер за страната ни", каза Мицотакис.

Субсидиите са за над 19 милиарда евро, към тях са добавени около 12,5 милиарда евро заеми, за да се достигне крайната сума от 32 милиарда, за която говорихме отдавна, вече няколко месеца, уточни премиерът на Гърция, цитиран от БГНЕС.

Той заяви, че парите се отпускат при редица условия, които са по-благоприятни от тези за обичайните национални проекти.

В същото време Кипър ще получи повече от 2,7 милиарда евро от многогодишния бюджет на Европейския съюз и от фонда за икономическо възстановяване, обяви президентът Никос Анастасиадис.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
А наш Бойко се радва като малко дете на 26! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години