Въпреки пандемията: Китай отчете първи ръст на икономиката

БВП на страната нараства с 3,2% през второто тримесечие на годишна база

16.07.2020 | 15:05 Редактор: Георги Камарашев
Въпреки пандемията: Китай отчете първи ръст на икономиката

Китайската икономика бележи ръст за първи път от началото на коронавирусната пандемия. Брутният вътрешен продукт на страната се повишава през второто тримесечие с 3,2% на годишна база, обяви статистическата служба в Пекин. За това информира немският вестник "Der Spiegel", цитиран от BloombergTV.bg.

Първоначалната прогноза на икономистите е била за нарастване с 2,5%. Заради разпространението на Ковид-19 втората по големина икономика в света претърпя огромни загуби.

През второто тримесечие спрямо първото отчетеният ръст на БВП е 11,5% в сравнение с консенсусна прогноза за 9.6%.

За първи път от воденето на статистиката през 1992 г. икономиката на Китай констатира спад с 6.8% през първото тримесечие.

Според китайски специалисти растежът през второто тримесечие все още е доста крехък. По официални данни кономиката на Китайската народна република е нараснала с 6,1% през 2019 г. Експертите са единодушни, че данните, които са налични до момента, свидетелстват за решително възстановяване на икономиката на страната.

Китай отново набира сили на световната сцена. Икономическият растеж вече е факт, а мерките за подкрепа, които правителството инициира за справяне с вируса, са отчетливи.

Новите данни за външната търговия също са показател за регенерация на икономиката: износът и вносът отново се повишиха през юни. В щатски долари износът нараства с 0,5% в сравнение със същия период на миналата година. Вносът отчита изненадващ ръст с 2.7% на фона на по-лоши прогнози.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК