TikTok иска да се дистанцира от Китай - обмисля нов Управителен съвет

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео намекна за забрана на приложението

11.07.2020 | 11:18 Редактор: Наталия Тотева
TikTok иска да се дистанцира от Китай - обмисля нов Управителен съвет

ByteDance Ltd. обмисля промяна на корпоративната структура на популярното си приложение за кратки видеа - TikTok, тъй като попада под все по-голяма критика заради връзката си с Китай.

Обсъждат се редица опции, като създаване на нов управителен съвет за TikTok или на централа за приложението извън Китай, за да се дистанцира работата на приложението от страната.

TikTok, който постигна световна слава през последните 2 години благодарение на своите видеа, е собственост на базираната в Пекин ByteDance, която до голяма степен разчита на големи инвеститори в САЩ.

Само за 6 месеца от платформата TikTok е свалила над 49 млн. видеа заради нарушения на правилата за съдържанието. С увеличаване популярността на TikTok по време на пандемията се засилва и регулаторният натиск върху приложението, пише Investor.bg.

Длъжностни лица в няколко страни изразиха опасения от големия обем от потребителски данни, които TikTok събира, като някои спекулират, че ByteDance може да бъде принуден да го споделя с китайското правителство. TikTok многократно е отричал да получава заявки от китайското правителство за потребителски данни.

Щатските и отбранителните служби на САЩ вече забраняват на служителите да изтеглят TikTok на служебни устройства. Държавният секретар Майк Помпео намекна за възможна забрана на TikTok и други китайски приложения.

В Австралия председателят на законодателна комисия, която разглежда чуждестранна намеса чрез социалните медии, спомена TikTok сред платформите, които може да бъдат призовани да дадат показания.

Правителството в Индия, където е един от най-големите пазари на TikTok, забрани приложението заради опасения за киберсигурност след жестоки сблъсъци по спорната граница с Пакистан.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК