Спорен закон за сигурността гони TikTok от Хонконг

Оттеглянето може да се окаже от полза за Китайската комунистическа партия

07.07.2020 | 12:25 Редактор: Ивет Арабова
Спорен закон за сигурността гони TikTok от Хонконг

Социалната мрежа TikTok, която е собственост на ByteDance, обяви, че ще напусне пазара на Хонконг през следващите дни, след като властта в Пекин въведе спорния Закон за сигурността в града, съобщава Bloomberg.

Ходът на TikTok се случва, след като големи интернет компании като Facebook, Google и Twitter отправиха остри критики срещу Закона за националната сигурност, който дава правомощия на правителството в Хонконг да следи обществените и онлайн сфери. TikTok, която твърди, че оперира независимо въпреки китайската собственост, вероятно ще аргументира решението си като опит да избегне искания за налагане на цензура върху съдържание и за да не споделя лични данни на потребителите си.

Но все пак оттеглянето може да е от полза за Китайската комунистическа партия, тъй като така се отнема платформата на продемократичните протестиращи, в която публикуваха редица видеа с призиви за независимостта на Хонконг. Китайската компания все още не дава конкретно обяснение за решението си, но заяви, че излизането ѝ от Хонконг ще се случи до дни. "Заради последните събития решихме да прекратим операциите на приложението TikTok в Хонконг“, коментира говорител на компанията.

Данни на Sensor Tower показват, че от септември 2019 г. TikTok има близо 1.8 млн. изтегляния в Хонконг, където живеят общо 7.4 млн. души. Все още не е ясно дали ByteDance не планира да пусне заместител на приложението TikTok в Хонконг, предава Bloombergtv.bg.

Лидерът на Хонконг Кари Лам избегна журналистически въпрос във вторник относно начина, по който нейната администрация ще реагира на решението на Google, Facebook и Twitter вече да не обработват заявки за потребителски данни заради опасения, че се ограничава свободата на словото. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео определи действията на Китайската комунистическа партия като "цензура по Оруел".

Снимка: Bloomberg/Gabby Jones

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК