TikTok - платформата, която задържа вниманието и показа емоциите ни

Тя улеснява гледането като ви пуска видеа, които компютърът прогнозира, че ще харесате

08.06.2020 | 11:50 Редактор: Юлия Христова
TikTok - платформата, която задържа вниманието и показа емоциите ни

До голяма степен избягвах TikTok – караше ме да се чувствам стара. Но за мен и мнозина от вас TikTok се превърна в нужната доза глупост по време на пандемията, а съвсем наскоро и уникална платформа за споделяне на мъка и активизъм, пише в коментар за The New York Times Шира Овиде.

Редом до кратките видеа на хамстер, който свири на пиано, и невероятни начини за изрязване на диня, може да намерите сцени от протестите срещу убийството на Джордж Флойд в Минеаполис, както и исторически урок за убийството на жителите на чернокожите квартали в Тълса през 1921 г.

Това, което е необичайно за TikTok, е, че не е поредното място, в което да видите какво се случва. То е чисто изразяване на начина, по който се чувстват хората. В най-добрия случай едно видео в TikTok ми дава усещане за същността на няколко, а взети заедно – за нашата колективна същност, се казва в статията, цитирана от investor.bg

TikTok се усеща като нещо познато, но душата му не е същата като на другите социални мрежи преди нея. Може да е безсмислено забавно, но има и сила, която да задържа вниманието. TikTok е първата развлекателна сила, родена и изградена в ерата на смартфоните, и може да промени всичко.

Това е и първият път, в който американците трябва да признаят, че компаниите от САЩ може да не владеят винаги интернет. В това понякога странно приложение е вложено нещо много важно.

Магията на TikTok е, че прави творчеството по-лесно и дава възможност да гледате най-добрите работи на останалите. 60-секундното ограничение на видеата означава, че потребителите не трябва да създават много пълнеж. Освен това често има връзка между видеата, които ползват една и съща песен или включват "предизвикателство" като чистене на огледала, например.

TikTok улеснява гледането като ви пуска видеа, които компютърът прогнозира, че ще харесате. Не трябва да търсите или да знаете кого трябва да гледате. Но и именно заради това TikTok може да служи като балон – докато аз гледам видеа за Black Lives Matter, вие може да виждате само известни личности, които танцуват.

Не е задължително TikTok да ви показва реално случващото се по света. Той е изразяване, но не прилича на нищо, с което сме свикнали.

Netflix, YouTube и повечето други интернет видео услуги ползват вече съществуващо бизнес поведение с нови модели за дистрибуция. TikTok разби на пух и прах всичко това. Той е направен за хора, които никога не са гледали телевизия.

Ако сте в TikTok, за да говорите за политика, ще откриете безкрайни политически вицове, никой от които няма да видите другаде. Холивудски продукции липсват.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Това платена публикация ли е? Що за агитация? Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Така е, аудиторията е до 10-12 годишни деца. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Детска радост е това TikTok-а. Сигнализирай за неуместен коментар