Финансисти: Резултатът от ваксините няма да може да спаси икономиката на САЩ

Пазарите пренебрегват възможността, че може да са необходими тежки блокажи в много щати

21.07.2020 | 23:18 Редактор: Георги Камарашев
Финансисти: Резултатът от ваксините няма да може да спаси икономиката на САЩ

Увеличаването на броя на инфектираните с коронавирус в САЩ, който е придружен от повишено ниво на хоспитализации и смъртни случаи в най-тежко засегнатите щати, ни казва, че Антъни Фаучи от щаба към Белия дом е имал основание, когато наскоро описа влошаващата се ситуация като "перфектна буря". Това пише за "Financial Times" Гавин Дейвис, председател на Fulcrum Asset Management. 

Според финансиста досега регулаторният отговор в САЩ беше приглушен, със сигурност в сравнение с националните блокажи в други страни през март. В анализа си той твърди, че пазарите остават изненадващо спокойни, както се говори, защото инвеститорите са оптимисти, че ефективна ваксина от Оксфордския университет или Moderna е вероятна "в обозримо бъдеще". Тези опити са много обнадеждаващи. Но дори и най-благоприятният резултат от развитието на ваксините ще дойде твърде късно, за да спаси икономиката на САЩ от разпространението на вируса през следващите месеци.

В публикацията си изследователят пише още, че ако публичната политика не е в състояние да контролира степента на заразяване в американския слънчев пояс (южните щати от Калифорния до Флорида - бел. прев.), може да има негативни последици за икономическото възстановяване на САЩ през останалата част от годината. Консенсусните икономически прогнози все още не придават голяма тежест на този нарастващ риск, въпреки че Федералният резерв е все по-загрижен.

От своя страна, икономистите на Fulcrum пък създадоха нов модел, който проследява епидемията щат по щат, въз основа на вече познатия модел SIRD, използван от екипа за реакция срещу Ковид-19 на Imperial College и други изследователски организации.

Големият въпрос, който в момента стои пред нас, е колко икономически щети ще бъдат нанесени, след като политиката на блокажи и доброволното социално дистанциране поставят епидемията под контрол. Засега отговорът е много малко.

Четете цялата статия в Investor.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК