България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Блатистата местност край Кулата ни е спасила от по-страшен инцидент

"Тръбите са сравнително нови", каза проф. Атанас Тасев

28.07.2020 | 08:53 Редактор: Искра Ангелова

Сериозна повреда по газопровода България - Гърция в района на Кулата вдигна на крак пожарни и аварийни екипи и спря подаването на синьо гориво от България към Гърция. Районната прокуратура в Петрич започна разследване за изясняване на причините за нарушаването на целостта на газотранспортната система. Техническа авария или човешка грешка доведе до аварията?

"По квалификацията това е среден тип производствена авария. Слава Богу, тя е в блатиста местност и не е имала ефект на самозапалване, защото ако имаше такъв ефект - щеше да стане страшно. Не 30, а 300 метра щеше да е поражението. Това, което са чули хората, е ефектът на спуканата гума. Това е блатиста местност и това може би ни е спасило. Имало е доста аварии, когато заради бързото изтичане се повишава температурата, има ефект на самозапалване, взрив. Концентрацията е много голяма", обясни в "България сутрин" енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Той напомни, че това е част от транзитния газопровод. 

"В България от 74-та година имаме газопреносна система, но транзитният газопровод е от 80-те години. Тръбите са сравнително нови, техният амортизационен срок е 25 години. Има естествен елемент на амортизация. Тръбите по стандарт са 14, 18 и 20 метра дълги, за да могат да се пренасят, а след това, за да се изгради системата се заваряват челно. Някои от тръбите са правошевни  или спиралошевни, те са с по-голяма степен на риск. При нас са манесманови тръби, тоест безшевни. Единственото по-слабо място е мястото на стиковката между двете тръби", допълни експертът пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Тасев коментира, че законодателят е предвидил, че след време тръбите започват да се износват, поради което има задължително условие веднъж на 10 години да се прави профилактика. 

"Трябва да се намали срока, за да не се случват подобни инциденти. "Булгаргазтранс" е оператор на системата, изграждането на системата се извършва от външни фирми. Контролът също се извършва от външни фирми, така че пряко участие на специалисти от "Булгаргазтранс" няма. Има система, която следи температурата, налягането", каза още специалистът.

Според проф. Атанас Тасев нашите специалисти трябва бързо да възстановяват газопровода, което не е никак лесна работа. 

"След като има разкъсване на тръбата - и в двете посоки е пълно с вода и кал. Тази тръба да се завари и изсуши. Технологично не е толкова просто", категоричен е той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Ivan Dimov
преди 3 години
За Дросал ефект този не е ли чувал или в кибенетиката за газ не се учи? Пада температурата на газа, не се учеличва. За взрив трява да има условия, а тук няма такива. Сигнализирай за неуместен коментар