Тежка авария засегна газопровода България - Гърция

Няма жертви и материални щети на трети лица

27.07.2020 | 11:09 Редактор: Ралица Братанова

Взрив на газопровода България - Гърция край село Кулата. Инцидентът е станал тази сутрин, пострадали няма. Хората, живеещи в района на селото, са чули силен гръм, след което са се обадили на кмета на селото, който е подал сигнал към 112.

Създадена е организация за неотрализиране на щетите. Десетки метри тръба се е изровила. Изтичане на газ няма, синьото гориво е спряно автоматично от кран. Все още не е ясна причината за инцидента.

 Тръбите минават под заблатено място. От експлозията, която е била без огън, калта се е разпръснала. 

"Аварията е предизвикала нарушаване целостта на газопровода на 200 метра преди линеен кран Кулата. Участъкът е изолиран и са предприети всички необходими действия за извършване на авариен ремонт и възобновяване на преноса на природен газ за Гърция. При аварията няма пострадали. Ползвателите на газопреносната мрежа ще бъдат уведомени своевременно за възстановяването на газоподаването", заявиха от "Булгартрансгаз" за Bulgaria ON AIR.

Подобен инцидент имаше и през август 2007 година край благоевградското село Българчево. Тогава като основна версия се прие разместване на земните пластове, което е довело и до скъсване на тръбата. Налягането в тръбата е десетки килограми на квадратен сантиметър.

Темата коментира и премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет.

"ДАНС проверява две версии за аварията. Според мен тръбите са много стари и са дали авария. До края на деня ще бъде възстановено подаването на газ", заяви той.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 3 години
Важното е, че няма пострадали. Интересно на какво се дължи тоя взрив? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Няма статия, написана без грешка. Грешки от незнание. "НеОтрализиране". Срамота , редактори! Сигнализирай за неуместен коментар