Какво е бъдещето на основните газови проекти на България?

Помпео: Компании, подпомагащи и насърчаващи зловредно руско влияние, няма да бъдат толерирани

16.07.2020 | 19:45 Редактор: Тодор Петров

Заплашени ли са от спиране основните газови проекти на България, след като САЩ наложиха санкции на ''Северен поток-2'' и ''Турски поток''? Настояването на страната ни е било санкциите да не бъдат обявявани преди завършването на втората тръба, която ще захранва "Балкански поток".

Решението на Вашингтон да санкционира руски дружества е по линия на закона, с който през 2017 г. се създаде възможност за санкции срещу Русия, заради намесата ѝ в президентските избори в САЩ. 

"Компании, подпомагащи и насърчаващи зловредно руско влияние, няма да бъдат толерирани. Излизайте или поемете риск за последствията", заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

От Русия определиха новите санкции като форма на "политически натиск" с цел "нелоялна конкуренция" срещу Москва. А Европейската комисия заяви, че се противопоставя на налагането на санкции на всички компании, които работят законно. 

Правителството на България неведнъж е заявявало, че инвестира не в "Турски поток", а в разширяване на българската газопроводна мрежа.

Държавният департамент предприема стъпки, засягащи изграждането и на втората тръба на "Турски поток" - тази, която би трябвало да доставя руски газ за Европа през България. Българският участък струва над 2 милиарда лева. Решението на Вашингтон не предвижда ограничения за изграждането на газовата връзка с Гърция за втечнен газ. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК