България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Д-р Симидчиев: Ковид-19 оставя физически и психологически следи

Според специалиста няма публикации, които да са измерили вирулентността на вируса и тя да се променила

26.06.2020 | 08:48 Редактор: Наталия Тотева

Има ли странични ефекти преболедуването на Ковид-19? Според пулмолoга д-р Александър Симидчиев, ако има нещо устойчиво от началото на пандемията до днес, то това е коронавирусът. 

"Неговата стратегия е една - "аз трябва да заразявам". Единственото, което се променя, е нашето поведение", отбеляза д-р Симидчиев за "България сутрин".

"Имахме много доказателства преди тази епидемия, че вирусни заболявания могат да предизвикат такива неща и го видяхме на практика с коронавирусната инфекция. От публикации от чужбина и от хора в България, че може при определени индивиди да предизвика остатъчни явления. Причината е за това е, освен че засяга дихателната система, той засяга и кръвоносните съдове", каза гостът.

По думите му вирусът остава не само физически, но и психологически следи. 

"Хората, които не могат да стигнат до здравна помощ, страхуват се да отидат - заболяването им става по-тежко, това са все неща, които вирусът оставя след себе си", посочи лекарят.

Според него имаме нова нормалност и е необходимо да променим леко поведението си, за да продължим съвместно да съществуваме с коронавируса.

"Когато отворим дискотеки, където се събират стотици, или отворим стадиони, където се събират хиляди, това е друг тип риск", обясни гостът за Bulgaria ON AIR. 

По думите му това са местата, които са с най-висок риск от заразяване и предаване на инфекцията. 

"Не става въпрос за въвеждане драконовски мерки, а хората да разбират защо се случват нещата, които се случват", добави още специалистът.

Д-р Симидчиев коментира, че няма публикации, които да са измерили вирулетността на вируса и тя да се е променила.

"Има едно нещо, което се нарича репродуктивно число, т.е. колко хора се заразяват от един заразен, това репродуктивно число може да търпи промени, но то търпи промени на базата на нашето поведение. Ако ние се разделим на голямо разстояние едни от друг, репродуктивното число ще спадне - не защото вирусът се е променил, а защото нашето поведение се е променило", обясни специалистът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК