България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Без летен туристически сезон, ако пикът на Ковид-19 бъде през август

Трябва да имаме съвсем ясни политики с туристите, посочи доц. Румен Драганов

20.04.2020 | 08:58 Редактор: Тодор Петров

Ще претърпи ли пълен провал летният сезон или ще бъде спасен след вдигането на мерките срещу разпространението на коронавируса?

"Не е достатъчно само ние да махнем мерките. Има притеснения как тези, които предлагат туристически услуги, ще могат да работят в карантинна среда. Математическият модел на БАН дава 3 варианта. Във втория и третия, когато става въпрос, че пикът ще бъде през агуст и ще продължи през септември, означава, че за летен сезон няма да може да се говори", заяви доц. Румен Драганов от Института за анализи и прогнози в туризма.

В ефира на "България сутрин" той посочи, че Институтът работи по схемата "14-а седмица" - между 15 и 20 юни ще бъде седмицата, през която ще може да стартира летният сезон у нас.

"Трябва да имаме съвсем ясни политики с туристите - какъв филтър ще има за влизане в заведения, какво разделяне на пътеки ще има, по какъв начин ще става храненето....", подчерта доц. Драганов пред Bulgari ON AIR.

По думите му туризмът е готов да работи в пълния си капацитет, но ще се нагоди в зависимост от ситуацията. Ключово е кога ще има ваксина срещу коронавируса, отбеляза Румен Драганов.

Той коментира и масовото пътуване към Южното Черноморие в дните около Великден. Стотици автомобили със софийска регистрация пристигнаха в част от курортите ни.

"Обикновено около Великден имаме около 280 000 пътувания. Какъв е броят на тези, които са нощували в места за настаняване, може да каже Министерството на туризма. За нас в момента няма туристически пътувания. Всички са предоставили документ, че отиват на работа, това изключва туризма. Имам информация, че около 5340 места за настаняване в България работят", обясни доц. Драганов.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ами ако е септември или даже декември, дали и Коледата ще е застрашена!!? Сигнализирай за неуместен коментар