"Изядени" ивици на Южното Черноморие поставиха концесионерите в тежка ситуация

До неузнаваемост се е преобразил Северният плаж в Бургас

15.04.2020 | 09:38 Редактор: Искра Ангелова

На фона на притесненията за провален летен сезон заради пандемията от коронавирус, последните морски бури "изядоха" ивиците на плажовете по Южното Черноморие. 

Сега концесионерите трябва да отделят допълнителни средства, за да възстановят щетите. Те настояват ресорното министерство да намали наполовина концесионните такси за сезон 2020.

На места водата е стигнала почти до обектите на крайбрежната алея, в друга част от ивицата е отнесен половината плаж. За да възстанови плажът вида си обаче, ще коства много инвестиции и труд. Една от причините за щетите е липсата на брегоукрепителни съоръжения, казват стопаните на плажа. 

Изграждането им среща съпротива от хората заради изгребването на пясъка от морето.

"Откакто имаме проблем с изграждането на дигите, тук бяхме започнали, но не я довършихме и сега виждате какво положението", каза представителят на концесионера на Южен плаж - Несебър Илиян Иванов.

До неузнаваемост се е преобразил и Северният плаж в Бургас. Морето е придърпало пясъка и е образувало лагуни. Морските бури са отнесли и голяма част от ивицата в Крайморие. 

Междувременно докато отстраняват щетите концесионерите предлагат част от концесионната сума да бъде върната от министерството на туризма. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Николай
преди 3 години
Лоша работа, искрено съчувствам на концесионерите Сигнализирай за неуместен коментар