България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Медикамент срещу коронавируса? Скоро не, но има лъч надежда

Коментар на проф. Георги Момеков

24.03.2020 | 08:26 Редактор: Тодор Петров

Едва ли скоро ще бъде намерен универсален препарат за бързо лечение от коронавирус. Колко близо сме до нещо, което да повлияе положително на болните от Ковид-19?

"Създаване на специфичен препарат, който да е насочен специално към този вирус, ще отнеме много време, далеч сме от тази хипотеза. Говорим за пренасочване на вече известни лекарства", заяви пред Bulgaria ON AIR проф. Георги Момеков, който е преподавател по фармация и фармакология в Медицинския университет.

Той добави, че има много малко научни проучвания, които са публикувани. И обясни, че Китай прави много клинични проучвания, но данните от тях са оскъдни. Обявяват резултата от ефекта на лекарството, но не дават много данни. Публикуваните данни на този етап не са достатъчни, категоричен е проф. Момеков.

"Нека хората проумеят, че тези лекарства няма да бъдат по аптеките, а ще бъдат използвани само от специалистите, които лекуват болните. Хубаво е, че хората опитват да подсилят имунитета си, хубаво е да се пие витамин C. Страшно ще бъде, когато започнат да нарастват лавинообразно фалшивите новини, хората ще търсят лекарства в интернет. Тази инфекция ще се лекува от лекари специалисти", коментира още експертът в "България сутрин".

Проф. Момеков не очаква пробив в медицината в кратки срокове, но отбеляза, че в Европа стартира проучване на няколко медикамента и от СЗО ще се съпоставят поне 5 възможни терапии с нормалната интензивна грижа.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК