Чук и танц срещу пандемията: Десетки милиони загиват, ако няма твърди мерки

Експерти алармират за спешно мерки, докато някои държави все още се колебаят

23.03.2020 | 20:24 Редактор: Тодор Петров

С чук и танц – така може да се пребори пандемията от коронавирус. Това твърди анализ на американски бизнесмен в престижно онлайн издание. Експерти алармират, че ако не се предприемат твърди мерки сега, десетки милиони ще бъдат заразени, а много от тях ще загубят животите си.

Според анализа на Томас Пуейо, в рамките на една седмица страните по света преминаха от "това е коронавирус и не е голяма работа" до обявяването на извънредно положение. И все пак много останаха несигурни във взимането на мерки, а здравната система се руши. 

Изданието твърди, че държавите имат два варианта: или сега да се борят със заразата, макар и трудно, или да преминат през масова епидемия. Ако изберат епидемията обаче, обричат стотици хиляди на смърт. А някъде дори и милиони. Леглата в интензивните отделения в САЩ не достигат и учените се опасяват, че други хора в критично състояние няма да имат достъп до необходимите грижи и вероятно ще умрат.

Ако коронавирусът бъде оставен да се разпространява свободно, то здравната система на САЩ ще се срине, а смъртните случаи ще бъдат милиони, може би повече от 10 милиона. Много страни, сред които САЩ и Великобритания, избират така наречената мека стратегия – рискът обаче е тя да доведе до мащабна епидемия, което да доведе до смъртта на милиони хора. 

Идеята на изданието е коронавирусът да се пребори ефективно чрез чук и танц. Чукът е бързото и агресивно действие. Времето, необходимо за него са седмици, а не месеци. А танцът идва малко след това, когато заразата вече е под контрол. Експерти са категорични, че битката е сериозна, но постепенно ще става все по-лека.

Вижте повече по темата във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК