Коронавирусът взе първа жертва в Чехия, Италия регистрира лек спад

В Германия налагат нови по-строги мерки срещу Ковид-19

23.03.2020 | 13:47 Редактор: Ралица Братанова

Първа жертва на коронавируса в Чехия. В Италия броят на починалите бележи спад в сравнение с последните няколко дни. За последното денонощие жертвите са 651. 

В Гърция властите наложиха пълна забрана за придвижване до 6 април, а в Северна Македония е въведен полицейски час.

Улиците на Скопие останах пусти през първата нощ на полицейския час, въведен в опит да се спре разпространението на Ковид-19. Местните власти забраниха движението на всички хора от 21:00 до 6:00 часа. 

Заради ситуацията с коронавируса парламентарните избори в страната бяха отложени, но служебното правителство обяви, че е готово да помогне на бизнеса, като осигури по една минимална заплата за всеки служител на фирма със затруднения. Държавните служители временно ще получават само минимална работна заплата.

Гърция наложи пълна забрана за придвижване до 6 април. Хората ще излизат само при спешни случаи. Ще може да се излиза навън само за закупуване на храни, лекарства, посещение при лекар, ходене на работа.

Нови строги мерки и в Германия. Влиза в сила забрана на едно място да се събират повече от двама души. Изключения ще се правят за членове на семейства. 

Канцлерът Ангела Меркел от снощи е под домашна карантина. Причината е, че един от лекарите, които се грижат за здравето ѝ, е дал положителен тест за коронавирус. 

А Международният олимпийски комитет обмисля отлагането на Олимпиадата в Токио заради коронавируса заради засилващия се натиск от спортисти и национални олимпийски комитети. 

Над 1 милиард души са под карантина в повече от 50 държави в целия свят. 

Снимка: БГНЕС

Вижте още в репортажа. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК