България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хлорохинът лекува, но било безотговорно да се използва за самолечение

Проф. Иво Петров обясни, че този медикамент трябва да се приема в болнична обстановка

23.03.2020 | 09:30 Редактор: Ралица Братанова

Световната здравна организация (СЗО) обяви клинично изпитване в различни страни на 4 лекарства, които могат да осигурят лечение на Ковид-19. Едно от тях е хлорохин, използвано за лечение на малария.

В "България сутрин" медицинският директор и кардиолог в УМБАЛ "Аджибадем Сити Клиник" проф. Иво Петров коментира, че тримата, излекувани от Ковид-19 у нас, са били с относително леко клинично състояние и са оздравели благодарение на стандартни медицински мерки.

"За да бъде създадена специфична таргетна терапия ще отнеме 2 години. Неслучайно се обръща внимание на медикаменти, които имат друго стандартно приложение до този момент", допълни още той.

По думите му хлорохинът лекува, тъй като възпрепятства проникването на вируса в човешките клетки.

Д-р Петров обърна внимание, че тези медикаменти трябва да бъдат приемани в болнична обстановка и е абсолютно безотговорно да се използват от хората за самолечение

"Хлорофинът е производен на хинина. В България хининът е употребяван повече от 50 г., в световен мащаб - повече от 70 г. като антималарийно средство", обясни още кардиологът пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че тези медикаменти са спрени на европейски ниво, тъй като са намерени други противовъзпалителни и антималарийни лекарства с по-малки странични ефекти.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК