Забраняват на хора до 60 г. да ходят до магазин и аптека между 8:30 и 10:30 часа

Още 17 нови положителни проби за коронавирус са установени днес

20.03.2020 | 16:53 Редактор: Ивет Арабова

"17 нови положителни проби от 129 направени, всички проби в Стара Загора са отрицателни, във Варна има 4 положителни, които са на контактни лица от Добрич. Те са в добро състояние и не изискват специални мерки. Най-тежко е състоянието на болния в "Пирогов", потвърди се положителната проба на пациента-беглец от "Пирогов", заяви говорителят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски

По думите му вече имаме излекуван пациент, който ще бъде изписан утре - едната жена, която е придружителка на доцентката от ВМА.

"Проведе се среща на Националния оперативен щаб с премиера. Оказа, че в България има резерви на хининови препарати - 35 000, възможности за производство на още има. От 1 седмица се водят разговори за фирми, които се заминават с дистрибуция на лекарства, за хидроксихлорин. Той се произвежда в Европа само във Франция", добави Мутафчийски.

Днес министърът на здравеопазването издаде заповед да бъде спрян износът на всички лекарства на хининова основа, а агенцията по лекрствата ще направи борд, за да се разреши употребата на хининовите препарати у нас.

Мутафчийски добави, че всички изкупени лекарства от Кирил Домусчиев ще бъдат дарени на МЗ за лечение и той ще закупи 5 000 теста за всички български граждани.

Merki

"Във връзка с усложняващата се ситуация с коронавируса от 00:00 часа тази вечер с моя заповед въвеждаме следните мерки в България: преустановя се посещението на паркове, градски градини, спортни и детски площадки; органите на МВР ще организират КПП на изходите на областните центрове; забранява се на лицата до 60 г. възраст да посещават хранителни магазини и аптеки всеки ден от периода от 8:30 до 10:30", анонсира здравният министър Кирил Ананиев.

По думите му ако резултатът от тези мерки бъде негативен, ще бъдат вдигнати още повече мерките за сигурност, като лицата, излизайки от домовете си, трябва да имат декларация. "Ще позволим собствениците на домашни любимци за определено време да влизат в парковете, но не трябва да се струпват на групи", изтъкна Ананиев.

"Проучване на щаба показа кога е най-лекият период с най-малко клиенти. Идеята е да бъдат приканени хората над 60 г. да посетят хранителните магазини в това време", каза още ген. Мутафчийски.

Министър Младен Маринов препоръча в рамките на два дена всички хора да получат бележки от работодателите, за да могат контролните органи да ги пропускат при нужда от пътуване от едно населено място в друго.

"Мярката се въвежда, за да се ограничи безцелното пътуване", отбеляза Маринов и допълни "Нека да дадем възможност на възрастните, когато излизат да е с минимален риск за тях, бързо да напазаруват и да се приберат вкъщи, защото те са най-засегнатата група".

Вижте повече в репортажите на Виктор Борисов и Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК