112 са вече заразените с коронавирус у нас, един е в тежко състояние (Обновена)

Един от болните е лекар

20.03.2020 | 12:30 Редактор: Искра Ангелова

112 вече са заразените с коронавирус у нас, а един от тях е в тежко състояние.

"Снощи имаше да се обработят 56 проби, именно от тях новите излязоха случаи. Градовете, които са засегнати, са: Варна - 4, Смолян - трима, в Перник - двама, Пловдив - двама, Габрово - двама, Плевен - 4, Ловеч - един, Благоевград - двама, Бургас - двама, Лом - 1. В софийските болници във ВМА има 14 доказани с коронавирус", заяви генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг.

Той допълни, че в "Александровска болница" са двама, а в "Пирогов" - четирима.

"Там се доказа, че пациентът, който е интибуран, е с коронавирус. Той е преведен от "Токуда" и е в тежко състояние. Другите трима са в по-леко състояние. В "Софиямед" - 1", каза още Мутафчийски.

"Запознат съм още с виждането на лекарския съюз за по-твърди мерки в София. В разговора се визираше нарушаването на дисциплината от по-възрастни хора. Получих писма именно от такива хора, че им съсипваме живота, защото са свикнали да ходят на Витоша. Все още не могат да разберат какъв е проблемът. Отново апелирам към тях да стоят по домовете си, защото те са групата, която е най-застрашена. Мерките могат да се затегнат само при обективни обстоятелства. Когато започнат излизат случаи, които са в пъти повече. За София за нейните размери и популация - случаите не са много", каза още Мутафчийски.

Той допълни, че към този момент са достатъчно твърди мерките в столицата, но имат готовност за още по-строги мерки.

"Протоколът за освобождаване на пациенти, които са с коронавирус, трябва да се докаже, че са с изчистени от тази инфекция. Това се случва с две поредни отрицателни проби за 24 часа", посочи още ген. Мутафчийски.

Той потвърди, че един от заразените в Пловдив е лекар. "От 6 дни не е на работа, установени са неговите контакти. Доколкото знам е работил на едно място', каза още началникът на щаба.

Междувременно двете медицински лица - лекарката от ВМА и медицинската сестра от Габрово, ще бъдат изписани и така те ще са първите излекувани от корнавирус у нас. Медицинската сестра беше една от първите случаи в България.

Текат и преговори за доставката на хидроксихлорин, която съставка се оказа, че лекува до някаква степен коронавируса.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК