Фармацевтичните фирми у нас готови да произвеждат препарати с хининова основа

Teзи лекарства дават добри резултати при пациенти с коронавирус

20.03.2020 | 18:42 Редактор: Ивет Арабова

Фармацевтични компании са в готовност да произвеждат медикаменти на хининова основа. На среща в Министерски съвет бяха представени данни антималарийното лекарство: "Хлороквин“ дава положителен резултат при лечението на болни с коронавирус. 

Антималарийните хининови препарати са добре познати на фармацевтите и лекарите от дълги години. У нас изчезва от аптечната мрежа преди година.  

"Няма го на европейския пазар като "Резохин“, иначе има почти негов аналог, който се казва "Плакинил“. Той е хидрокдихлорикин. Има го в Гърция, в Турция, но не и в България", обясни председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Според последни изследвания именно хининовите препарати дават добри резултати при пациенти с коронавирус. За това алармира и проф. Иво Петров на среща с премиера и националния оперативен щаб. 

Фармацевтични компании у нас произвеждат хининови препарати, в това число и забранения отдавна аналгин –хинин основно за външния пазар. От днес със заповед на министър Ананиев износа на хининови препарати у нас е забранен.  

"Не казваме, че сме намерили лекарство, нека не се спекулира, не казваме, че това е 100-процентово лечение, но при всички случаи е крачка напред. До обяд Агенцията по лекарства ще си направи борд, съответно за да го разрешат. Имаме 35 000 на склад", заяви премиерът Бойко Борисов.

Борисов увери, че има и достатъчно отделени средства. Фармацевтите пък са убедени, че е въпрос на време големите световни производители да възобновят производството на маларийните препарати, предвид търсенето. 

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Катя
преди 3 години
Хайде, какво стана с производството на резохина? Не го ли произведоха вече? Сигнализирай за неуместен коментар