България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За изкуството, подхранването на българския дух и свободата

Досега са наслагвани много идеологически версии на историческата фактология, посочи режисьорът Виктор Божинов

03.03.2020 | 11:53 Редактор: Юлия Христова

За приноса на българското изкуство в подхранването на българския дух - разговор с режисьора Виктор Божинов и актьора Алекс Алексиев.

"3 март е апел да се замислим какво означава да сме свободни. Обществото се движи, сменят се поколенията. Най-достъпният начин, по който може да тълкуваме тези теми е изкуството, киното. Времената се сменят, досега са наслагвани много идеологически версии на историческата фактология", каза Божинов за "България сутрин".

По думите му вече настъпвало времето, в което може да се гледа по-обективно. Изкуството и културата стояли в задния двор на обществото, но за да се правят исторически филми, трябват повече финанси и условия, които да създадат свобода. 

"За мен е важно да инвестираме своето време в обществото, апелът ми е да сме социално отговорни, да водим битката с невежеството", посочи за Bulgaria ON AIR актьорът Алекс Алексиев. 

Според него трябва да гледаме по-обективно. 

"Аз съм човек, пътувал много. В последните 3 години живея основно в България - мисля, че с моето битие тук мога да инвестирам в образованието на дъщерите си. По някакъв начин това е моят патриотизъм, а не да си татуирам трибагреника. Така виждам моята подкрепа за обществото", посочи той.  

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК