България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Акад. Ралчев за 3 март: Най-великият празник, свобода, осъществена мечта

Това е осъзнаването на един народ и оставането му на картата на Европа, посочи той

03.03.2020 | 09:40 Редактор: Тодор Петров

"Това е най-великият празник, това е свободата, това е осъществената мечта. Това е преди всичко осъзнаването на един народ, оставането му на картата на Европа", заяви в празничното студио на "България сутрин" акад. Румен Ралчев, Велик приор на Ордена на тамплиерите у нас.

В деня, в който отбелязваме 142 години от Освобождението на България на османско иго, той подчерта важността на Църквата и открои храбростта на Неофит Бозвели и Иларион Макариополски да се опълчат и да заявят своето желание за самостоятелност.

"Неслучайно първият българския владика е заточен точно след обявяване на Руско-турската война. Неговата позиция в полза на Русия го е довела до Мала Азия", отбеляза акад. Ралчев.

"Тези малки победи, които се извоюват периодично, създават самочувствие. Слуховете започват да се хиперболизират. Всяка една победа е била основата на борбата на определена група, които са залагали себе си срещу това да кажат гордо "Аз имам българско самосъзнание". Всичко това дава една романтика", коментира още той пред Bulgaria ON AIR

Акад. Ралчев призна, че пасивността на Българската православна църква в повечето случаи го отчайва, но същевременно е горд от отделни попадение като твърдата позиция срещу Истанбулската конвенция.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК