България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Трябва ли да има карантинен болничен?

Експерти за коронавируса: Имаме извънредна ситуация, трябват извънредни мерки

27.02.2020 | 09:02 Редактор: Юлия Христова

Призив за дисциплина: всички, завърнали се от дестинации, засегнати от коронавируса, да излязат в доброволна карантина две седмици. Все още не е ясно при какви правила да се случва това. Здравният министър каза, че болничен не може, трябва от платения годишен отпуск. Депутатите на ГЕРБ са на друго мнение. На фона на борбата с фалшивите болнични - как трябва да се процедира. 

"Имаме извънредна ситуация, трябва да се вземат извънредни мерки. От нас и действията на ЕК зависи дали това ще се разпростре или не. По кодекс българите имат право на 20 дни отпуск и никой няма право да им ги отнема", каза за "България сутрин" икономистът Мика Зайкова.

Тя припомни, че в Италия има и хора, които са командировани, отишли са по работа, не само на почивка. Без Европа нямало да успеем. 

"Ние сме член на ЕС и Еврокомисията и оттам трябва да се заделят пари за превенция и където има огнище", каза още тя. 

По думите на Добрин Иванов от АИКБ притеснение има и трябва да се действа много внимателно. Мерките, които предприема националният кризисен щаб били адекватни, трябвало да се вземе национално решение как да се действа. 

"Трябва да се даде ясно указание. Въпрос на действия и мерки, които да се вземат от институциите. Възможни са затруднения в производството, но животът на хората е по-важен. Икономиката вече страда заради коронавируса в Китай, който е фабриката на света. Трудно е да се направят сметки колко средства са нужни за справяне с проблема - колкото-толкова", коментира той за Bulgaria ON AIR

Днес Борисов обясни, че ще поиска от Кирил Ананиев и при болничните за карантина първите три дни се поемат от работодателя, а останалите - от НОИ, информира репортер на Bulgaria ON AIR.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК