България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Трифонов и "Демократична България" в НС за сметка на Патриотите?

Коментар на политолога от "Тренд" Анастас Стефанов

19.02.2020 | 08:40 Редактор: Тодор Петров

Проучване на изследователски център "Тренд" прогнозира шарен и много различен парламент, ако изборите бяха днес. На косъм да не влезе в парламента се оказва Красимир Каракачанов и неговото ВМРО, които сега са най-надеждните партньори на Борисов в управлението. За сметка на това със сигурност в НС влизат "Има такъв народ" на Слави Трифонов и "Демократична България".

"1007 пълнолетни граждани са интервюирани по метода лице в лице в цялата страна. Възложител ни е в. "24 часа". Теренът обхваща едни от най-динамичните седмици. Не може да се каже, че това показва крайно динамичен ефект върху обществените нагласи. Спадът е най-съществен при работата на парламента. Говорим за трайно делегитимирана институция", обясни политологът от "Тренд" Анастас Стефанов.

В студиото на "България сутрин" той посочи, че правителството възпроизвежда нивата на доверие от предходните месеци. По думите му водната криза не се е превърнала в национален проблем и проблемът с нея е бил потопен.

"Опозицията не успя да изкомуникира този проблеми и да го превърне в дивидент за себе си", отбеляза Стефанов.

"Има такъв народ" и "Демократична България"

"При Трифонов виждаме подкрепа от негласуващи или рядко гласуващи хора. Електоратът на "Демократична България" често се изявява на избори. Хората винаги имат очакване за нещо ново и за промяна. Управлението може да си донесе най-големите рискове отвътре", коментира политологът пред Bulgaria ON AIR.

ВМРО

"Низ от скандали съпътстваха патриотите през последните години. ВМРО лека полека се превърнаха в наследник на т. нар. патриотично пространство. Патриотичният електорат не е толкова консистентен, лесно може да прелее в други субекти. Модата на европейския национализъм не е в пика си, но много лесно може да се подхранва", каза още Стефанов.

Новият главен прокурор вдига рейтинга на институцията, а акциите му повишават и одобрението към полицията. Може би именно в резултат на дейността на Иван Гешев пък неодобрението към президента расте. ГЕРБ пък подозират, че Румен Радев подготвя политически проект. 

Иван Гешев и Румен Радев

"Доверието към двете институции не трябва да бъде разглеждано като скачени съдове. Имаме нов главен прокурор, което винаги е новина, която произвежда кредит на доверие. Удря по много чувствителна тема за българите - дефицита на справедливост", заяви политологът по адрес на главния прокурор.

"Президентът малко или много функционира в режим на предизборна кампания. Действието със снемане на доверието е ход в подобна насока", коментира Стефанов действията на президента.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК