Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Красимир Богданов, ВМРО: С тревога следим войната между институциите

Това е противопоставяне на характери и его, смята той

05.02.2020 | 21:57 Редактор: Искра Ангелова

Президентът Румен Радев официално сне доверието си от правителството на Борисов. Това предизвика десетки коментари и изостри конфликта между държавния глава и премиера.

Трудно ли е да се поставят националните интереси над личните? 

"С тревога следим това което се случва през последните месеци, тази война между институциите. Вероятно и в двата случая има основание за критики , вероятно през последните седмици се усложни обстановката и се създаде тягостно напрежение в страната. Не отива на такива сериозни институции да си разменят такъв тон", каза депутатът от ВМРО Красимр Богданов в предаването "Денят ON AIR".

Според него това е противопоставяне на характери и его. Богданов не вижда причина президентът да отговаря на правителството заради действията на прокуратурата, които предприеха спрямо него заради СРС-тата. 

"Неслучайно казахме, че има криза на елитите, тъй като, когато заставаш в Народното събрание, Министерския съвет или Президентството, на такава отговорна позиция - трябва да загърбиш твоите лични виждания и претенции, трябва да поставиш националните интереси по-високо от всичко", допълни Красимир Богданов.

Той се надява тази институционална война да не е стигнала до необратима ситуация, при която да няма връщане назад.

"Мисля, че час по-скоро трябва да бъдат преодолени тези междуличностни вражди, в името на националните интереси на България. Твърде рано е да съдим по това изказване дали ще има политически проект, дали започва предизборната кампания една година по-рано, но факт е, че не печели никой от тази война", коментира Богданов пред Bulgaria ON AIR. 

И посочи, че снемането на доверие на правителството на Борисов означава политическа война.

Според него трябва и останалите политически формации да работят в посока решаване ежедневните проблеми на гражданите и да имат визия за развитие на България.

"Българският гражданин все повече губи доверие в своите политици, независимо от резултатите и рейтинга. Хората, които гласуват, намаляват все повече. Това е показателно, че отвращението от този тип политика ги отблъсква и ги кара да бъдат апатични. Трябва да се търси консенсус по важните за България теми", каза още той.

Богданов допълни, че ВМРО не са обсъждали темата за импийчмънт на президента Радев.

"Тя нито е започната, нито има конкретно предложение това да се случи", категоричен е той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК