Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Радев и Гешев били с еднакви намерения - за повече законност и прозрачност у нас

Според доц. Стойчо Стойчев главният прокурор давал заявка, че ще бъде проактивен

03.02.2020 | 21:55 Редактор: Ралица Братанова

Има ли война между прокуратурата и президентството? 

Според политолога доц. Стойчо Стойчев заявените публични намерения на президента и главния прокурор са в една посока - и двамата твърдят, че искат в България да има повече законност и прозрачност.

"За конкретните драми от миналата седмица, свързани със записите - това беше някакъв вид отговор по отношение на критиките на президента по отношение на целия управляващ елит. Това беше една демонстраниция, че той не е качествено по-различен политик от тези, които критикува", коментира политологът доц. Стойчо Стойчев в "Денят ON AIR".

Според него прокуратурата е наясно, че точно за този казус, за който бяха разпространени СРС-та, не може да се говори за държавна измяна, но е възможно да става въпрос за далеч по-сериозни неща.

Стойчев e на мнение, че не става въпрос за междуинституционална война. 

"Това означава институциите взаимно да се блокират. Бихме могли да мислим в тази посока, ако президентът беше блокирал избирането на главния прокурор. Тези взаимоотношения бяха уредени в делови порядък. По-скоро виждаме заявка на главния прокурор да бъде проактивен и да постави прокуратурата на различно ниво в държавата", заяви политологът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му действията на Иван Гешев не застрашавали демокрацията ни към настоящия ѝ вид и естество. 

 

Стойчев коментира и случая с Васил Божков. Той бе задържан в ОАЕ, но за да бъде екстрадиран у нас, трябва да има договореност между държавите. Прокуратурата повдигна 7 обвинения на бизнесмена преди дни.

"Божков през годините е доказал, че не е класическият вид богат човек в България. Сигурно и той ще има някакъв отговор, който би бил интересен да видим. Ще бъде тема с продължение. Не мисля, че ще се повтори ситуацията с Цветан Василев", коментира политологът. 

Ще има още много хора, които ще станат обект на разследване на прокуратурата, смята Стойчев.

Политологът изрази мнение и относно политическата ситуация в страната.

"Гаранцията за стабилността на това управление е липсата на организирана опозиция срещу него. В момента няма адекватен противник", заяви Стойчев.

И допълни, че от БСП са заети с избирането на нов лидер, а Нинова систематично подготвя нещата така, че да спечели председателския пост отново - но дали ще успее, е доста оспорвано.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК