Конфискуваха джипове на Васил Божков (+СНИМКИ)

Продължава описването на античните предмети в сградата на "Нове холдинг"

03.02.2020 | 17:27 Редактор: Ралица Братанова

Конфискуваха четири автомобила на бизнесмена Васил Божков. Вече няколко часа прокурори, реставратори и вещи лица описват античните предмети от колекцията на бизнесмена, преди да ги изнесат от сградата на "Нове холдинг".
 

Ако се стигне до изнасяне на експонати от частния музей, това може да отнеме и седмици. Всеки предмет в момента се описва по отделно, разясни представител на фондация "Тракия", която отговаря за колекциятa.

От Министерството на културата обявиха, че към този момент няма издадена заповед и разрешение  за това - да бъдат иззети ценните находки от колекцията на бизнесмена. 

В същото време прокуратурата подготвя необходимите документи за искането за екстрадиция на Васил Божков от Обединените арабски емирства. Засега не е ясно колко време ще остане в ОАЕ бизнесменът.

Емирствата имат споразумение за екстрадиция на издирвани лица с няколко държави. България не е сред тях. Преди осем години арабската държава отказа да върне у нас обвинения в наркотрафик Христофорос Аманатидис – Таки.

Васил Божков е поредният бизнесмен, който разследващите откриват в чужбина. Екстрадирани заради проблеми с правосъдието през последните две години бяха Димитър Желязков, Николай и Евгения Баневи и Ветко и Маринела Арабаджиеви. 

Вижте още в репортажа на Християна Стефанова

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК