Описват колекцията на Божков, експонатите ще се съхраняват в НИМ

20 картини от дома на бизнесмена са изпратени за специална експертиза

03.02.2020 | 12:52 Редактор: Тодор Петров

Прокурори, реставратори и вещи лица започват изземването на античните предмети от колекцията на Васил Божков. Ценните експонати ще бъдат съхранявани в Националния исторически музей.

До момента ценностите се съхраняваха в сградата на "Нове холдинг". Експерти от Министерството на културата и реставратори имат за задача да опишат всички експонати, чийто брой е около 3000. 

Появи се информация, че е възможно да бъде иззет и луксозния автомобил на бизнесмена, който се намира в сградата. 

След описване и попълване на документация ценните находки от колекцията на Васил Божков трябва да бъдат транспортирани до НИМ. Именно начинът на пренасяне събуди притесненията на фондация "Тракия", която отговаря за съхраняването на експонатите.

Експертите са притеснени, че при най-малкото преместване някои от експонатите може да бъдат унищожени. От фондацията са категорични, че имат всички необходими документи и всички такси за колекцията са платени. 

От Министерството на културата съобщиха, че около 20 картини от дома на Божков са изпратени за специална експертиза.

В същото време прокуратурата подготвя необходимите документи за искането за екстрадиция на Васил Божков от Обединените арабски емирства. Засега не е ясно колко време ще остане в ОАЕ бизнесменът.

Вижте още в репортажа на Виктор Дремсизов

Харесайте страница ни във Facebook ТУК