България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Екстрадират Божков у нас само при договореност между България и ОАЕ

Адв. Марковски: Няма валиден договор за правна помощ и сътрудничество

03.02.2020 | 08:56 Редактор: Тодор Петров

Какъв е пътят за екстрадиция на задържания в Обединените арабски емирства бизнесмен Васил Божков? Потърсихме отговора от един от водещите ни юристи - адвокат Димитър Марковски.

"Няма изготвен договор за правна помощ и сътрудничество, който да е валиден, да е разписан и да поражда правни последици. Има проектодоговор, който все още не е факт. Екстрадирането на г-н Божков може да се случи единствено в хипотезата на договореност между България и ОАЕ", заяви Марковски пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че ако договорът бъде подписан, ще последва дълга и сложна процедура. Това означава, че от ОАЕ не могат да екстрадират Божков по силата на такъв договор. Не може да бъде държан, докато не бъде подписан такъв договор, защото ще има нарушаване на човешките права, подчерта адв. Марковски.

Обвиненията срещу Васил Божков

Юристът коментира и обвиненията, които прокуратурата повдигна срещу бизнесмена. Божков е обвинен за принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство, престъпление по служба и ръководене на организирана престъпна група. По думите на Марковски общият проблем е свързан с правилата за организирането и провеждането на Националната лотария. 

"Националната лотария сама си е избрала да не плаща върху общата сума на постъпленията от продажбата на лотарийни билети, за разлика от Държавната лотария. Формира се огромна щета за републиканския бюджет, тези пари не се вливат в държавата", каза адвокатът.

Колекцията на Божков от антични артефакти

Продължава акцията по изземване на колекцията от антични артефакти на Васил Божков. Оказва се, че само 212 от близо 3000 предмета са регистрирани по Закона за културното наследство, сочи справка на Министерството на културата. Колекцията вече е предмет на разследване, което трябва да установи произхода на предметите.

"Законът е въвел строги правила за съхранение на културни ценности. Не може просто човек да започне да събира такива ценности, това става под строг регламент. В момента се изготвят специализирани експертизи, които да отговорят за автентичността на всеки един предмет. Може да се стигне до повдигане на допълнително обвинение", коментира по темата Димитър Марковски.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК