Още арести и обвинения по хазартната схема, оглавявана от Божков

Кога и как бизнесменът ще бъде върнат у нас пък зависи от правните ни спогодби с ОАЕ

01.02.2020 | 18:55 Редактор: Юлия Христова

Още арести и обвинения по хазартната схема начело с бизнесмена Васил Божков. Освен него са задържани още трима души, един от които настоящият председател на Комисията по хазарт Александър Георгиев. Двама от бизнеспартньорите на Божков също са в ареста, но не у нас, а зад граница. А съдът реши да остави зад решетките Огнемир Митев, който е бил начело на хазартната комисия до 2018 година.

Арестът на Васил Божков идва само дни след разкритията на прокуратурата, че той е бил начело на престъпна група, в която бизнес залозите удряли държавната хазна с 0.5 милиард лв. в продължение на 5 години. В последните няколко дни хазартният бос, който беше задочно обвинен в 7 престъпления, водеше многократни телефонни разговори с медиите, но отказа да каже къде се намира. Разследващите обаче го откриха в Обединените арабски емирства, откъдето очакват и официално потвърждение за неговото задържане. 

Заедно с Божков е задържан още един замесен в схемата, чието име към момента остава неизвестно. По непотвърдена информация това е бизнес партньорът на хазартния бос – Александър Тумпаров. Екипът ни се опита да се свърже с него, но телефонът му остава изключен. На летището в Австрия, където белезници са сложени на друг съдружник на Божков – Борис Бекяров – член на Надзора на футболния клуб "Левски“. Той е задържан в полицейско управление във Виена. Арестуван вече е и стоящият от другата страна на престъпната монета Александър Георгиев. 

Георгиев е освободен под парична гаранция от 40 000 лв. Предшественикът му Огнемир Митев обаче остава за постоянно в ареста. 

Според обвинението бившият председател на комисията е покровителствал схемата, водена от Божков. Кога и как бизнесменът ще бъде върнат у нас пък зависи от правните ни спогодби с Обединените арабски емирства.  

Вижте още в репортажа на Христиана Стефанова

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК