Чакаме официално потвърждение, че Божков е задържан в ОАЕ

От седмица бизнесменът е извън страната

01.02.2020 | 12:45 Редактор: Юлия Христова

Прокуратурата очаква днес официално потвърждение, че Васил Божков е задържан в Обединените aрабски eмирства.

От седмица бизнесменът е извън страната. През това време му бяха повдигнати задочни обвинения, а офисите му бяха обискирани.

За да бъде върнат в България е необходимо произнасянето на властите в страната, в която е задържан. 

Васил Божков е бил задържан в късния следобед вчера в Обединените арабски емирства. Къде точно се е намирал бизнесменът не е ясно. Божков е бил арестуван заедно с още едно от издирваните от разследващите лица. Неговото име обаче не се споменава. Най-вероятно това е бизнес партньорът на Васил Божков Александър Тумпаров, но информацията към момента не е потвърдена. Възможно е той все още да се издирва. 

Потвърдена е обаче информацията, че е задържан и друг бизнес партньор на Божков. Най-вероятно това е Борис Бекяров. Той е бил арестуван на летището във Виена. В момента Бекяров се намира в поделение на австрийската полиция, като се очаква българските власти да направят необходимото той да бъде върнат в страната ни. 

Задържан е и настоящият председател на Комисията по хазарт Александър Георгиев, който е направил пълни самопризнания за участието си в схемата, ощетили държавата с 0,5 млрд. лв. 

Пред Bulgaria ON AIR ресорният министър Данаил Кирилов заяви, че нямаме правни спогодби за екстрадиция с емирствата, а режимът е по-скоро на договорка и добра воля от двете страни. Върховната касационна прокуратура трябва да подаде молба пред ведомството заедно с всички документи на арабски, тъй като те не са страна по Хагската конвенция. Оттам насетне чрез външното министерство се иска връщане на задържаното лице обратно в България. 

Bulgaria ON AIR успя да се свърже с един от адвокатите на Васил Божков – Явор Хайтов, който заяви, че не е запознат с обвинителния акт и доказателствата срещу бизнесмена, но самият Божков не е бил призоваван да се яви за разпит.

Междувременно Специализираният съд трябва да реши днес дали да остави за постоянно в ареста бившият председател на Комисията по хазарт Огнемир Митев. Той беше първият задържан по случая, като според разследващите не е осъществявал контрол над схемите, в които Божков и служители на Комисията са участвали.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК