България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Фондация "Тракия": Няма основание да бъде иззета колекцията на Божков

Идентифицирането на един предмет може да трае 50 години, каза Кирил Христосков

03.02.2020 | 09:40 Редактор: Искра Ангелова

Властите продължават да конфискуват антики от колекцията на Васил Божков. Бизнесменът притежава около 3000 произведения и артефакти, които ще бъдат преместени в Националния исторически музей.

От Фондация "Тракия", които се грижат за стопанистването на колекцията, заявиха, че никой не е представил документ с основание за изземането на ценностите.

"Фоданция "Тракия" с музей "Васил Божков" е юридическо лице с нестопанска цел и тя съществува от доста години. Една от основните цели на Фондация "Тракия" е създаването на музей, който да представя, занимава, публикува и изучава значими културни произведения. През 2009 г. Министеството на културата утвърди наше заявление за създаване на музей и тези предмети се намират в този музей. На мен до този момент никой от държавната администрация не ми представи някакъв документ, с който с основание да бъде иззета тази колекция", каза изпълнителният директор на Фондация "Тракия" Кирил Христосков в ефира на "България сутрин".

Той добави, че е провел разговори с разследващите, но не е сигурен дали те са правилно информирани за състоянието на тази колекция.

"Ние имаме един огромен брой предмети и артефакти, основно антични предмети, които са декларирани пред съответните институции и на база на тези декларации подлежи процедурата по регистрация. Но тази регистрация е свързана с процес по идентифициране на предметите, което е изключително трудоемък и бавен процес", каза още Христосков.

По думите му има случаи, в които идентифицирането на един предмет може да трае 50 години.

"До този момент ние имаме издадени множество каталози, където голяма част от тези безценни предмети са описани, направени са аналози със световната практика. Не мога да твърдя колко предмета са регистрирани", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Регистрацията е била извършена, когато са получили разрешение за музей, била е задължителна процедура.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК