България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

50% по-евтин газ от Русия - реалистично ли е?

Коментар на енергийните експерти Еленко Божков и проф. Атанас Тасев

13.02.2020 | 08:39 Редактор: Тодор Петров

Руски източници твърдят, че енергийният гигант "Газпром" обмисля да доставя газ в България на цена с до 50% по-ниска. Това идва на фона на предупреждения от страна на САЩ, че са готови на санкции за страни, които приемат газ от "Турски поток". 

"Благодарение на "Газпром" се стигна до нова формула и ново индексиране - по хъбов индекс. Цената ще се определя при средна цена на 3 хъба. Самия "Газпром" вече се ориентира за определяне на цена по този начин -близо 57% се подават на хъбов принцип, а само 17% са както сме изчислявали досега. Това предполага по-евтин природен газ", обясни енергийният експерт и бивш член на КЕВР Еленко Божков

Пред Bulgaria ON AIR той предположи, че руският газ може да е поевтинее минимум с 30%

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев посочи в "България сутрин", че в момента текат много тежки преговори, а 50% поевтиняване на синьото гориво е много силно и прекалено

"Няма цена, има ценови профил. Цената е динамична. Ако говорим за промяна на цената, трябва да говорим за промяна на параметрите на формулата. Миналата година предложих на правителството да се направи комплексна формула. 50% залагаме на хъбовите котировки, 50% на формулата, която определя нефтения индекс. В момента хъбът става по-атрактивен, неговата тежест се увеличава и сме по-близо до ниските цени - и обратното", разясни той.

По думите му заради коронавируса в последните няколко дни има отказ на кораби, които превозват втечнен газ към Китай и тези потоци тръгват към Европа. По този начин пазарът се пренасища и цената пада.

"Теменужка Петкова обяви намаление на обема руски газ. А какво ще стане с клаузата за руски газ и има ли такава?", попита на свой ред Еленко Божков.

"До 2022 г. трябва да спазваме тази клауза, а до 2024 г. имаме план за постепенно отваряне на пазара", отговори му проф. Тасев. И добави, че имаме празна тръба в посока Молдова и Украйна. Възможно е количествата газ да се търгуват навън, смята той.

"Имаме сделка с Америка и вече реално купуваме втечнен газ. Геополитическата ситуация в момента е изключително благоприятна както за преговорния процес, така и за нашите потребители. Няма да търпим санкции", заключи проф. Тасев

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК