Може ли газът да се превърне в ''ледоразбивач на европейското единство''?

Свързани ли са кризите в ЕС и НАТО? 

24.11.2019 | 18:30 Редактор: Зара Паталева

Украйна е готова да спре транзита на газ от Русия, обяви в началото на ноември украинският министър на енергетиката. В украинските газови хранилища било нагнетено рекордно количество синьо гориво, което щяло позволи на Киев да премине през отоплителния сезон ''без никакъв транспорт или доставки''. Уточнението е важно, защото действащите договори за транзит и доставка на суровини между Украйна и Русия изтичат след месец.

Москва настоява Киев да се откаже от финансова компенсация от над 3 милиарда долара, които Газпром трябва да плати на Нафтогаз заради монополното си положение на украинския газов пазар.

Киев обаче заведе ново дело в Стокхолмския арбитраж и освен това се надява да си вземе присъдените от предишен арбитраж компенсации чрез ''арест на акциите'' на компанията, която изгражда ''Турски поток''.

Както винаги, Москва се опитва да прехвърли преговорите от икономическата плоскост на политическата, докато бъде окончателно завършен Северен поток 2. Освен за Русия, изключването на Украйна от европейския газов транзит е изгодно и за Германия, която иска да е основен транспортьор на руски газ за ЕС. Може ли газът да се превърне в ''ледоразбивач на европейското единство''.

Коментари по темите в предаването ''Видимо и невидимо'' на Ивайло Трифонов –  политик, Мартин Димитров – икономист и Веселин Желев – журналист. Неделя, 17.30 часа, по Bulgaria on air!