"Комерсант": Газът за България може да поевтинее с 50%

Руското издание съобщава, че "Газпром" се готви да преразгледа цената за страната ни

12.02.2020 | 14:15 Редактор: Ралица Братанова

"Газпром" се готви да преразгледа цената за България - така природният газ, който внасяме, може да поевтинее с над 50 процента. Това съобщава руският вестник "Комерсант". 

Според икономическия всекидневник цената на синьото гориво може да бъде "отвързана" от тази на петрола и да се индексира по модела на западноевропейските хъбове. 

"Газпром" ще трябва да преразгледа формулата на цените поради задължения към Европейската комисия и като част от уреждането на антитръстовото разследване. 

"Комерсант" припомня, и че от есента България ще може да получава газ от Азербайджан, както и втечнен природен газ от световния пазар.

"Една такава вероятност е малка реалистична, да не кажа почти невъзможно. Друг е въпросът, че такова намаление на цената на природния газ може да се постигне в рамките на 5 – 10 %", каза Христо Казанджиев от Българския енергиен форум. 

За по-ниска цена на природния газ в България настоява и Европейската комисия. През първите 9 месеца на миналата година цената на руския газ, внесен в България, е била средно два пъти по-висока от цената на газовите хъбове в Холандия и Германия. 

"В Европа е два пъти по-ниска цената. Това е положението - те получават от няколко места, не могат да ги изнудват, ние сме единствените", коментира бившият изпълнителен директор на "Булгаргаз" Васил Филипов.

В момента руският газов гигант е основният доставчик на синьо гориво за България - почти 100% от доставките идват от там. През есента обаче страната ни се очаква да може да получава газ и от Азербайджан и интерконектора с Гърция.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК