България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ресторантьор: Не искаме да клатим държавата, 5% е платим данък

Коментар по темата на Аспарух Аспарухов и Паско Пасков

30.01.2020 | 09:51 Редактор: Тодор Петров

Ресторантьори и хотелиери излязоха на протест, въпреки че прилагането на спорната наредба Н-18, отнасяща се до новите правила за касовите апарати, бе отложено с 6 месеца. Протестиращите поискаха намаляване на ДДС върху храните и тотална отмяна на нормативния акт.

"Ние сме в конкурентен режим с държавите от Европа. Трябва да мислим по какъв начин да облекчим този сектор. С това, което се предлага към днешна дата, не смея да твърдя, че това нещо се случва", заяви ресторантьорът Аспарух Аспарухов и се обяви за ДДС от 5%. По думите му това е реално платим данък. 

"Трябва да обърнем внимание, че сме далеч от заплащането в Европа. Имаме скрит резерв, върху който трябва да работим. Да потърсим всякакви форми да стимулираме хората, които работят в бранша. Реално това е социално-икономически протест, никой от нас няма идея да клати държавата. Искаме да бъдем полезни с каквото можем, искаме нашият опит да бъде приет", обясни Аспарухов пред Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че не може да бъдат затваряни обекти заради грешките на служители.

"Не може да мислим за повишаване на цената на продукта", отбеляза ресторантьорът, но подчерта, че това неминуемо ще стане, ако наредба Н-18 влезе в сила.

Паско Пасков от Асоциацията за развитие на бизнес софтуер също коментира темата в "България сутрин". Той посочи, че за трети път вижда отлагане, което се дължи както на недоволството на хората заради конкурентоспособността, така и на техническите затруднения.

"Вече две години го търсим този среден път. Всичко, което се случва, е един подобрен диалог. Участвам във всички работни групи по темата, диалогът се подобрява", каза Пасков.

И допълни: Конректни мерки са да се подобрят дифинициите на това какво е търговски процес, какви отчети могат да намалят риска от административен произвол при проверка на данъчните на обекти.

Предстои създаването на работни групи и провеждането на още срещи между бранша и управляващите.

Вижте цялата дискусия във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК