България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Румен Христов: Държавата не е добър стопанин, да вървим към концесионери

Не може водоизточници за питейна вода да се ползват за индустриални цели, убеден е той

16.01.2020 | 09:38 Редактор: Тодор Петров

Очевидно е, че държавата не е добър стопанин и може би стъпка по стъпка трябва да вървим към концесионери. Не трябва да се допуска водоизточници за питейна вода да се ползват за индустриални цели. 

Това заяви лидерът на СДС Румен Христов в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Той коментира начините за справяне с водната криза, която коства поста на вече бившия екоминистър Нено Димов.

"Проблемът с водната криза не е проблем пред България, който започва от вчера. 1993-94 г. имаше криза в София, язовир Искър беше почти изпразнен. Въпросът не се реши само с допълнителното пълнене на язовира, защото после се появи частен концесионер. Големите промшлени обекти в България, разбира се, не трябва да спират, но трябва да се потърсят алтернативни източници. Това е проблем, който ще ескалира в годините", посочи Христов в студиото на "България сутрин" .

Вчера парламентът избра Емил Димитров - Ревизоро за наследник на арестувания Нено Димов и му постави няколко задачи: да се справи с водната криза, безконтролното извозване на отпадъци и мръсния въздух. Запитан за вината на Нено Димов, лидерът на СДС заяви:

Да си министър е много рисковано начинение. Това е прецедент, в новата история досега няма арестуван министър. Понякога министърът не може само да подпише документите, които са се натрупали за един ден, камо ли да ги изчете. За да няма тези неприятни ситуации, трябва да имаме качествена администрация. Всички по веригата носят някаква вина. Министърът разчита на тези под него, но подписът на министъра прави документа - документ.

Румен Христов смята, че правителството ще изкара своя мандат и няма да има предсрочни парламентарни избори. По думите му премиерът Бойко Борисов е показал, че се разделя лесно с тези, които са в основите на кризите в държавата.

"Нямаме сключено споразумение за провеждане на парламентарни избори заедно с ГЕРБ. Възможна е тази формула, тя показа, че е успешна. Въпрос е на напасване на програми. Винаги по-големият доминира, но не мога да кажа, че сме били превзети", каза още лидерът на СДС. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК