Парламентът го избра: Емил Димитров-Ревизоро е новият екоминистър

Беше избран със 111 гласа , против бяха БСП и ДПС, "Воля" напусна залата

15.01.2020 | 12:05 Редактор: Анисия Иванова

Новият министър на околната среда и водите е Емил Димитров, известен с прякора – Ревизоро. Той беше избран със 111 гласа на мястото на подалия от ареста оставка Нено Димов. Неговата оставка беше приета със същото решение от парламента.

Против рокадата в правителството бяха от БСП и ДПС, а законотворците от "Воля" напуснаха пленарната зала още преди да започне обсъждането на кандидатурата му, защото не били съгласни държавата да се управлява на квотен принцип.

Номинацията на Димитров беше предложена вчера след Коалиционен съвет. Така се запазва правото на "Обединените патриоти" да имат своя квота за това министерско място в управлението. Ревизоро вече коментира номинацията си и каза, че поема поста, за да няма напрежение в коалицията.

Популярност придобива като финансов ревизор и оттам идва широкоразпространеният му прякор Ревизоро. По времето на правителството на Симеон Сакскобургготски през 2001 г. той за кратко беше началник на Агенция "Митници".

Джевдет Чакъров от ДПС отчете, че това е деветата поредна смяна на министри в този кабинет, а всъщност трябва да има промени на политиките и визия за реформи. За съпартиеца му Йордан Цонев всяка една оставка в това правителство е породена от криза, от някакъв проблем и "това управление се е превърнало в център за управление на кризи".

Според Иван Иванов от БСП, това че за първи път в новата ни история има арестуван действащ министър е изключително сериозно петно върху това управление.

"Емил Димитров каза, че се е съгласил да стане министър, само за да оцелее правителството. Смущаващо е как всички са се вкопчили в оцеляването на това управление. Всичко това се случва на гърба на 500 хиляди български граждани, които преживяват една изключително тежка криза, която касае достъпа до жизненоважни елементи – вода и въздух”, коментира той.

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева!

Харесайте страница ни във Facebook ТУК