България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Деца се превръщат в убийци! Експерти: Безчувствени сме, всички сме виновни

Коментар на адвокат Йорданка Бекирска и психолога Младен Владимиров

15.01.2020 | 09:17 Редактор: Тодор Петров

До 12 години затвор може да получи 17-годишният Аксел за убийството на 18-годишната Андреа. Той направи самопризнания за случилото се, но делото му няма да бъде гледано по съкратената процедура и присъдата му няма да бъде намалявана. 

Хората от Галиче поискаха справедлива присъда за убиеца на момичето. Те застанаха зад почернения баща на Андреа, който е категоричен, че Аксел трябва да получи доживотен затвор. Гражданите събират подписи за промяна на Наказателния кодекс.

"Хората искат доживотен затвор без замяна и най-страшното наказание. Размерът на наказанието не е това, което може да помогне в настоящата ситуация. Идеата е да се предпазят бъдещи жертви. Мерките за индивидуална превенция трябва да се вземат, когато се случи за първи път. На него това му е трети такъв случай", коментира адвокат Йорданка Бекирска пред Bulgaria ON AIR.

"Той дори не може да прочете какво наказание го грози. Не може да очакваме, че превенция може да възникне, само защото знаем какво наказание би ни било наложено", подчерта тя.

По думите ѝ брутално убитата Андреа е едно изоставено дете. Адвокат Бекирска попита какво правим всички ние с тези деца, как държавата влиза в тези семейства и как им помага. 

"Ако обществото си затваря очите и нищо не знае, това е нещото, което липсва в нашето общество. Безчувствени сме, това е голям проблем", настоя тя.

Психологът Младен Владимиров смята, че идеята за поправки в Наказателния кодекс заради този случай е "меко казано наивна". Според него законът трябва да поправи Аксел и да покаже на цялото общество, че това не е допустимо.

"Галиче е емблема на разпадащата се държава. Това дете реже гърло, тук не е да прободеш с нож. В България до 16 години децата трябва да бъдат в училище. Като отпадне във втори клас лампата трябва да ни светне", коментира психологът в "България сутрин"

Той е категоричен, че трябва да имаме дългосрочна визия и стратегия. По думите му нямаме визия къде искаме да бъдат нашите деца след 10 години.

"Не само Аксел е виновен, всички сме виновни. Ние си убихме момичето, ние ще вкараме едно дете за 12 години в затвора. Ще го програмираме да стане още по-хард престъпник. Допуснали сме едно дете да се гледа самичко и да се готви само за бала. Чуждо зло не може с нищо да ни разтревожи. Страх ни е да говорим и много се отчуждихме", каза ооще Владимиров.

Гледайте цялата дискусия във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК