България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

IT специалисти искат въвеждането на отворен код след източването на НАП   

Дават се големи средства за поддръжка, но не се усвояват правилно, каза Константин Спиров

12.08.2019 | 09:29 Редактор: Бойко Димитров

След източването на данни от НАП компютърни специалисти поискаха у нас да бъде въведен отворен код, за да бъде всичко прозрачно. В "България сутрин" програмистът Константин Спиров обясни, че когато той се направи професионално това ще засили сериозно сигурността. 

Спиров заяви, че повечето системи, които изграждат интернет работят именно с отворен код. 

"Програмният код на софтуерните продукти е необходим, за да могат те да бъдат видени в дълбочина. Той показва те как са разработени. Когато той се изпълни професионално това ще засили сигурността. Повечето системи, които изграждат интернет работят с отворен код", обясни той.

IT специалистът заяви, че трябва да стане ясно дали в държавната администрация работи неподдържан или стар код. Той също така изрази съмненията си, че много пари за поддръжка не са били усвоени правилно.   

"Ако в администрацията се работи със слаб код, този проблем трябва бъде бъде решен. Дават се огромни пари, по около 150 милиона лева на година, за софтуерни продукти и хардуер. Почти всички държави имат добри закони за електронното управление, включително и България. Просто, държавата трябва да спазва закона и собствената си стратегия", заяви Спиров пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК