Хакерът Кристиян Бойков в чат: Хайде да думкаме НАП

Изнесоха нови доказателства за атаката срещу приходната агенция

09.08.2019 | 15:51 Редактор: Елена Несторова

Прокуратурата отново направи публично достояние нови доказателства за хакерската атака срещу НАП. Те бяха представени вчера на мярката за неотклонение на собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров в Апелативния специализиран съд и оповестени днес.

Държавното обвинение показа разпечатки от криптирана чат програма и разкази на свидетели по делото. Според представените доказателства фирмата е навлизала в системите на застрахователни компании, фирми и държавни учреждения , за да ги привлича като клиенти и да търгува с получената информация.

Според обвинението по-голямата част от тази кореспонденция е водена в приложението Telegram между собственика на "ТАД груп" Иван Тодоров и Кристиян Бойков. 

Приложението е инсталирано на личния смартфон на Кристиян Бойков и той пише под псевдонима "John Doe". В разговор от 23 март 2018 г. Бойков пише "Започваме", а след това и "Ае да думкаме нап". На 14 април потребителят John Doe пише "НАП тая вечер си заминава". 

Свидетел разказа, че Бойков е задължавал него и негов колега да праят снимки на откритите уязвимости на сайтовете и да ги пазят.  Целта била от една страна да се докаже на клиента, че действително има уязвимост, а от друга, че Бойков впоследствие експлоатирал тази уязвимост, като записвал различни бази данни на външен хард диск без съгласието на клиентите. След това се хвалел, че продава различните бази данни в хакерски форум.

Според друг свидетел Бойков постоянно критикувал държавата и ниското ниво на киберсигурност на различните държавни платформи и сайтове. 

В показанията се твърди, че Бойков имал "сякаш по-тайни отношения" с другите обвиняеми - Иван Тодоров и търговския директор на "ТАД груп" Георги Янков, като те знаели за диска. 

От държавното обвинение подчертават, че ще спазват „презумпцията за невиновност”, както и че разпространението на новите доказателства става с изричното разрешение на прокурор.

В разговор с Боков друг потребител, за когото обвинението твърди, че е Иван Тодоров, казва, че дадена фирма трябва да се съгласи на официални тестове. Ако не се съгласи - "пробивът отива в новините и става скандал".

Доказателствата, разпространени от прокуратурата, идват няколко часа, след като защитата на Иван Тодоров каза, че обвинението "няма нито едно доказателство" срещу него.

Вчера съдът върна за постоянно в ареста Иван Тодоров, който беше с парична гаранция от 100 хиляди лева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК