България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

По-големи евроскептици сме и от британците. Защо?

Едва 20% от сънародниците ни вярват в еврото

07.08.2019 | 08:58 Редактор: Ралица Братанова

Проучване на ЕС разкри нови данни за доверието на европейците в Евросъюза - кои са най-оптимистично и песимистично настроените към бъдещето на ЕС страни, подкрепата им за еврото, отношението им към имиграцията, безработицата, изменението на климата и други.

В България 55% от гражданите вярват в ЕС, а заедно с Хърватия страната ни отчита най-ниския процент в подкрепа за еврото (20%).

"Тези данни, които са представени, не дават възможност еднозначно да бъде защитена хипотеза. Вероятно икономическата ситуация в страната и песимистичните нагласи за бъдещето са причината, поради която 45% от българите не се чувстват категорично европейци", коментира политическият анализатор Петър Чолаков в "България сутрин".

Според него независимо от това, че доходите ни се покачват, българинът се сравнява с останалите членове на ЕС и България остава най-бедната страна.

"Българинът предпочита да държи голяма част от спестяванията си в евро. Когато пълни автобуси, за да отиде някъде, се чувства щастлив. Други страхове и измерения се пренасят върху това евро", смята финансовият експерт Любомир Дацов. 

Пред Bulgaria ON AIR той бе категоричен, че за нашенеца има изгода страната ни да бъде част от еврозоната, защото качеството на институциите и процесите, които текат, са много по-високи.

Според Петър Чолаков за да се чувстваме повече европейци, трябва да се повишат доходите. Той е на мнение, че докато практиката висшисти да се хващат на каквато и да е работа в чужбина само за да се препитават, продължава и песимизмът у българите няма да изчезне.

"Ако вземем социалните мрежи като представителна извадка, на базата на която да си правим изводи, хората вместо да разширяват мирогледа си, държат да живеят в собствения си свят без да поглеждат настрани", смята Любомир Дацов.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК