България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нашенецът - оптимист или песимист за бъдещето на България

Коментар на Ива Дойчинова и Михаил Вешим пред Bulgaria ON AIR

30.07.2019 | 09:41 Редактор: Василена Василева

Икономическият оптимизъм по света по-скоро намалява, след като преди това значително се покачваше. Очакванията на българите по отношение на икономическото развитие на страната са по-песимистични в сравнение с очакванията по света, но в последните години в България като че ли има и известно разведряване.

Такава е равносметката 30 години след началото на промените у нас, констатират социолозите на световната Gallup International Association, която проведе традиционното за всяка година проучване за нагласите за икономиката в 60 държави от целия свят.

"Обикновено не вярвам на статистики. А българинът пък трудно може да бъде описан. Заслужава си обаче човек да се опита да бъде оптимистично настроен. Всеки трябва да се усъвършенства сам по някакъв начин. Не можеш просто да стоиш безучастно и да чакаш нещо да се случи", посочи в студиото на "България сутрин" писателят Михаил Вешим.

Пред Bulgaria ON AIR журналистът Ива Дойчинова отбеляза, че нивото на завист в нашите географски ширини е много високо. 

"Оптимистът трябва да е човек, който вярва на себе си. И на това, че именно той е този, който може да промени нещата. Защото по този начин си наясно, че изборът, който правиш е твоят личен избор, топката е в твоите ръце и можеш да понесеш отговорност за решенията си", коментира още тя.

По думите ѝ песимистът от своя страна се вторачва единствено в нещата около себе.

Последните вълни на изследването показват, че най-сериозно се притесняват за просперитета си жителите на Европа, като сред най-големите икономически песимисти традиционно са страни като Италия, Гърция и Великобритания.

В България връх вземат неутралните очаквания.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК