България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Тръмп щял да е определящ за избора на Кристалина Георгиева за шеф на МВФ

Номинацията на ЕС коментират Милен Керемедчиев и проф. Христина Вучева

05.08.2019 | 08:40 Редактор: Ивайло Николов

Кристалина Георгиева временно се отказва от поста главен изпълнителен директор на Световната банка, след като стана кандидат на Европейския съюз за ръководител на Международния валутен фонд.

Така тя става първата българка в историята, която се класира на финалната права за най-високия пост в една от най-важните международни финансови институции.

Бившият министър на финансите проф. Христина Вучева и бившият външен министър Милен Керемедчиев коментираха в студиото на "България сутрин", че за да оглави Международния валутен фонд, Кристалина Георгиева има да прескочи още някои препятствия, а едно от тях се казва Доналд Тръмп.

"Има и други силни кандидати, които биха били подкрепени. Ако г-н Тръмп покаже себе си и не спази никакви договорки, каквито има от десетилетия кандидатът да бъде европейски, е възможно да има изненади", посочи Керемедчиев.

По думите му американският президент често не спазва договорки. 

Проф. Христина Вучева пък обясни, че МВФ по принцип се ръководи от Европа, но решаващият глас за избор на ръководител е на САЩ.

"Успехът си е чисто неин. Това отбелязване от медиите за значимостта на тази или онази страна е малко пресилено, защото решенията в МВФ се вземат не толкова от управляващия директор. Там решаващата дума има американският представител, защото там дяловете са най-много на американците. Всички важни въпроси във валутния фонд се решават не от управляващия директор", обясни проф. Вучева пред Bulgaria ON AIR.

Двамата гости оцениха номинацията на Кристалина Георгиева като чисто личен успех за нея, защото европейските институции оценяват работата на българските представители в тях.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК