Кристалина Георгиева е кандидат на ЕС за шеф на МВФ

Тя стана първата българка в историята, която е на финалната права за най-високият пост в институцията

03.08.2019 | 12:48 Редактор: Бойко Димитров

Кристалина Георгиева временно се отказва от поста главен изпълнителен директор на Световната банка, след като стана кандидат на Европейския съюз за ръководител на Международния валутен фонд. 

Така тя става първата българка в историята, която се класира на финалната права за най-високия пост в една от най-важните международни финансови институции. В Twitter Георгиева благодари за номинацията и написа, че за нея е чест да бъде кандидатът на Европейския съюз. 

Гласуването продължи повече от 12 часа. То премина под знака на разделението и разногласията. В крайна сметка обаче кандидатурата на на българката Кристалина Георгиева надделя над тази на холандеца Йерун Дейселблум. За да си осигури победа Георгиева трябваше да получи 55% от гласовете на 28 страни членки, представляваащи най-малко 65% от населението на съюза. 

А кандидатурата й е предизвика директен сблъсък между Берлин и Париж. Група страни, начело с Холандия и Германия, са предпочели Дейселблум. Те обаче не са успели да надделеят над южните и източноевропейските страни, които са застанали зад Георгиева. 

Оттук насетне Кристалина Георгиева трябва да преодоолее още препястствия, за да оглави МВФ. Сега тя се нуждае от одобрението на САЩ, които практически имат право на вето. И същота така да трябва да спечели мнозинство от гласовете на 24-членния Управителен съвет на фонда. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК