България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

#НАПЛИЙКС: Kиберпространството не е игра, масово не се сменят пароли

Трябва цялостно преустрояване на остарелите системи

17.07.2019 | 09:08 Редактор: Юлия Христова

Лице, което твърди, че стои зад кибератаката, изпрати писмо, в което заявява, че не е изключено да направи публични още данни. Междувременно стана ясно, че НАП е заплашена от глоба от 20 млн. евро по Европейския регламент за защита на личните данни заради случилото се.

Първо и най-важно трябва да се минимизират щетите и да се набележат незабавни мерки и какво може да последва от кибератаката. Това каза в "България сутрин" председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов. 

По думите му в световен мащаб годишно се случват милиони хакерски атаки. Пример е Естония, която вече е една от най-защитените държави. 

Трябва добра защита и култура на поведение в киберпространството, подчерта експертът и допълни, че са важни последващите анализи какво може да се направи с тези данни, за да няма прекалено много негативни ефекти.

"Масово не се сменят пароли, има незнание какво да се прави с цел сигурност.  Много потребители са с малки знания, а други с прекалено много, тоест имаме асиметричност", обясни Божилов. 
 
Той подчерта също, че у нас липсва система за определяне на стандартите, касаещи киберзащитата, както и, че на киберпространството все още се гледа като на игра.

В студиото на Bulgaria ON AIR основателят на Софтуерния университет Светлин Наков обясни, че изтичането на данни е притеснително, а също и състоянието на държавната администрация. 

Трябва цялостно преустрояване на някои остарели системи, стана ясно от думите му. 

"Нужно е изолиране на базите данни една от друга. Примерно, ако в един шкаф държа лекарства, там не бива да са ми документите за самоличност", обясни Наков. 

"Всичко, което ни е написал хакерът изглежда правдоподобно, знаем си, че нещата са верни. Не вярвам, че е руснак, защото е лесно да бъде разкрит. Ако беше открил грешка във Facebook, щяха да го обявят за герой", подчерта още той. 

"Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно". Това е посланието на хакерите, които източиха от НАП масив с лични данни на милиони хора и фирми. Неоторизираният достъп се е случил в края на юни. По случая вече има задържан.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК