Задържаха 20-годишен мъж за хакерската атака срещу НАП

Той работи като служител на компания за киберсигурност в София

17.07.2019 | 07:06 Редактор: Ралица Братанова
Задържаха 20-годишен мъж за хакерската атака срещу НАП

Има задържан за хакерската атака срещу сървърите на Националната агенция за приходите.

Арестуваният е 20-годишен, работи като служител на компания за киберсигурност в София, заяви Явор Колев, началник на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП.

Започва и проверка на информационните системи на всички държавни институции, след хакерската атака срещу НАП. Проверката беше разпоредена от премиера Бойко Борисов. Анализ показа, че атаката е от чужбина, преди около 20 дни. 

Комисията за защита на личните данни започва проверка на приходната агенция, която е заплашена от глоба - до 20 млн. евро 

Течът на данните е станал през електронен портал на НАП за възстановяване на ДДС, платен в чужбина. Засегнати са данни на над 5 милиона български граждани, чужденци и фирми.

Властта обяви, че като автори на атаката се подозират проруски хакери. Източените от НАП данни са разпределени в 57 папки. Те съдържат огромен брой имена на хора и фирми, ЕГН-та, адреси, банкови сметки и суми, отнасящи се за ДДС и други данъци, акцизи, осигуровки и глоби. 

Лице, което твърди, че е неизвестният извършител на кибератаката, изпрати писмо до три български медии, в което обяснява мотивите си и подчертава, че е готов да направи публични още данни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК