България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Европазарлъци: Кой печели и кой губи в реденето на пъзела в ЕС?

Експертен коментар на Милен Керемедчиев и Бетина Жотева

03.07.2019 | 09:51 Редактор: Зорница Костадинова
Европазарлъци: Кой печели и кой губи в реденето на пъзела в ЕС?

След тридневни тежки преговори евролидерите постигнаха съгласие за това кой да застане начело на европейските институции. За първи път в историята на Европейската комисия беше предложено тя да бъде оглавена от жена - това е германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен.

Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев отпадна от предложенията за председател на Европейския парламент. 

"Цялата тази работа, на която сме свидетели, се прави по една матрица. Трябва да има от първия, който е спечелил Европейските избори, трябва да има и от втория, трябва да има мъже и жени, трябва да има и от Западна, и от Източна Европа представители. И се започва едно редене на пъзела - това ново правило беше актуализирано през 2007 година", посочи журналистът и член на Съвета за електронни медии Бетина Жотева.

"Тези пазарлъци през последните 3 дни показаха две основни неща. Първото е, че ерата на "шпицен кандидат" вече е приключила и няма да има предварително договорени места. Второто - видя се, че партийните редици на всяка една от страните членки на ЕС също са доста разбити", допълни бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

По думите на Жотева сега е ред на някой от Източна Европа да оглави Европейския парламент, но нито едно от имената, за които имаше консенсус, нямало да мине лесно през парламента.  

Керемедчиев подкрепи твърдението, че не е сигурно за нито едно от лицата, че ще бъде избрано. И поясни, че всички те ще минат през много по-агресивно препитване в Европейския парламент, което ще направи работата им по-трудна.

Според гостите на Bulgaria ON AIR френският президент Еманюел Макрон си е изиграл картите много силно в Европейският парламент и в момента либералите и "зелените" диктуват правилата.

"В Европа винаги всички преговарят - на ниво държавни ръководители, на ниво различни партии, работни групи и т.н. Тези три дни преговори означават желание за консенсус", смята Жотева.

Керемедчиев е на мнение, че не е това правилната политика, която трябва да развиват страните членки. По този начин Европа пропускала много значими неща, които се случват в света.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК